Музей технології минулого в Тернополі

Сьогодні великий день - ми з МЧ вийшли погуляти! Кіт нагодований, причесаний - можна і на двір. Спершу наш шлях пролягає в центр, а потім ми помаленьку простуємо через парк Топільче до озера. Любуємось алеєю катальп. Дерева вже зміцніли, ніяка бидлота не зламає.
Чим ближче до озера, тим більше люду. Якраз проходить чемпіонат з водо-моторного спорту. Я хочу морозива! Але щоб добратися туди потрібно пройти через смугу перешкод - натовп людисьок. Ми її успішно пройшли і попрямували до нашого приза - морозива. У будці з цим смаколиком новинка - чорний бельгійський ріжок. Хіба я могла відмовити собі в такому задоволенні? Морозиво було спаковане за 5 хвилин. А поки я його наминала, МЧ запропонував відвідати нову "родзинку" Тернополя - Музей технології минулого.


Знаходиться він біля літньої сцени в парку Шевченка.
Вхід для дорослих - 30 грн., для дітей - 15 грн.

Приміщення звісно потребує капітального ремонту, але самі винаходи досить цікаві. Розміщені вони на двох поверхах, правда на другому поверсі відчуваються чудові аромати біотуалетів. Є навіть екскурсовод, яка проводить коротеньку екскурсію і розповідає про кожен винахід. Почнемо з вогняного годинника. Свічку запалювали і по мірі її згоряння визначали час. Там також був спеціальний цвяшок, який падав коли наступав час вставати і йти працювати.


А це гігроскоп та анемометр. Гігроскоп показував рівень вологості, а анемометр допомагав визначити рух повітря та газів. Винайдені ці перші метеорологічні прилади у XV столітті.


А це мініатюрна копія бойової колісниці. При русі такої колісниці ядра та леза починали крутитись. Але для цього потрібна була ідеально рівна поверхня чого, на жаль, в ті часи не було. Але колісницю все ж випускали  на поле бою, більше для залякування ворога. Її вигляд в натуральному розмірі дійсно був жахливим. 



А це штурмова драбина, винайдена Леонардо да Вінчі у XV столітті. На той час вона використовувалась при осаді замків, а сьогодні вона активно використовується пожежниками.

 Штурмова вежа - також винахід да Вінчі. Щоб взнати, як вона працювала, не пожалійте 30 гривень. 



Стародавній вогнемет. Використовувався древніми греками. Але дальність його пострілу складала всього 2 метри. Тому до ворога треба було підлізти дуже близько. А то я - зірка біля вогнемету.


Таран. Принцип його дії знайомий усім.


А це середньовічний дверний замок. Ключ до нього гігантський, в дамську сумочку не запхаєш.


Одометр. Пристрій для вимірювання відстані. В спеціальну нішу клались камінчики, а колесо крутилось. Один камінчик - одна миля. Винайдений він у ІІІ ст. до н.е.


І знову да Вінчі. Машина для виготовлення напилків.


В середньовічній Європі вміст нічного горщика виливали перехожим на голову. А от в Україні такого щастя не було, зате були так звані водопровідні труби з дерева.


Пилорама. Використовувалась довго - з ІІІ до XVIII століття.

Гвинт Архімеда. Греки використовували його для передачі води. Можна навіть покрутити ручку і тішитись з того, як тече вода.


А це, як на мене, найжахливіший експонат - шипи. Їх використовували, як захист від кавалерії. Бідні конячки...


В музеї представлені 20 експонатів, а в наявності є 50. Чекаємо на нову виставку.



Дата: 27 серпня 2017


Коментарі

Популярні публікації