Київський океанаріум "Морська казка"

Ось і настав наш останній день у Києві. Сьогодні у  планах відвідини київського океанаріуму та музею "Україна в мініатюрі". Щоб потрапити в океанаріум потрібно знайти метро і доїхати до станції "Дарниця". Шматочок океану знаходиться зовсім недалеко від станції. Потрібно просто пройти через невеликий базарчик і вийти до торгового центру "Дитячий світ".


Ціна дорослого квитка - 170 грн. Ми оплачуємо вхід і заходимо всередину. Якщо чесно, я очкувала чогось більшого. Хотіла, щоб над мною плавали акули, кити та восьминоги. На жаль, не всі мрії здійснюються. Для таких вражень потрібно їхати в Анталію або Барселону. Приміщення вузеньке і низьке. Збоку розташовані великі акваріуми, де плавають різні кольорові рибки. Хм... Стає цікавіше...
На жаль я не доглупала пофоткати назви рибок, тому мушу шукати їх назви в інтернеті. Ото мантелепа... Зате я назнімала купу відео, яке ви можете переглянути, якщо не будете лінуватись. 

Для початку познайомимось з сомиком анциструсом. Це чудовий чистильник акваріумів. Він перебуває у постійних пошуках їжі, яку здобуває з різних поверхонь. Для цього у нього є присоска. При відсутності самця, самка сомика-присоски може змінити стать.


Покидаємо трудягу-сомика і йдемо далі. Не знаю шо то, але воно прикольне. Каже МЧ, шо то чи такий анемон, чи корал.

А ось це - риба-янгол. Їх називають живими коштовностями коралових рифів. Хоча за ними дуже люблять спостерігати аквалангісти, про їх спосіб життя відомо мало. На жаль, м'ясо рибок досить смачне, тому аборигени ловлять їх і смажать на своїх вогнищах.

Про рибу-фугу чули усі. Ціанистий калій в 275 разів слабший за отруту, яку виділяє ця красуня. У свою всім відому форму - кулю з шипами - вона трансформується лише коли її налякати. Одна рибка володіє отрутою для вбивства 40 людей. До сьогодні протиотрути не має. Але хіба це колись зупиняло скажених людисьок? Кухарі залишають невеличку дозу цієї отрути, яка додає страві пікантного смаку. Як кухарів допускають до такої делікатної роботи? Вони мають з'їсти рибу-фугу, приготовлену власноруч.

 
А ця рибка має подвійну назву: риба-зебра або риба-лев. Вона також дуже небезпечна, тому що в плавниках має гострі отруйні голки. Уколи такими голками дуже небезпечні, особливо на глибині. Вдень крилатка зазвичай спить, а вночі жере все навколо: креветок, крабів, молюсків.

 
Так як МЧ любитель акваріумів, він захоплено розповідає мені все, що знає про морських жителів, та пхає усюди свого цікавого носа. Якщо я не помиляюсь, це ж забудькувата рибка Дорі з мультфільму? 





А це жива копалина - мечохвіст. Живуть вони на нашій планеті ось уже 450 мільйонів років. Ці істоти навіть старіші за дерева. Вони пережили всі глобальні катастрофи і практично не змінились ззовні. Що цікаво - їх кров блакитного кольору.


А тутечки у нас лежить мурена - отруйна та агресивна риба (!) змієподібної форми. Існує багато видів мурен, найбільша може досягати майже 4 метри в довжину і важити 40 кілограм. Зазвичай, вони завжди ховаються серед скель в очікуванні здобичі. Мурени погано бачать, зате нюх в них чудовий. На агресивність риба відповідає нападом, але відомі випадки, коли вони звикають до аквалангістів і навіть дозволяють їм себе торкатись. Вважається, що у мурен є невеликий інтелект.

Поруч - корали. Всього налічується майже 6 тисяч цих кишковопорожнинних. Вони досить вибагливі і для росту їм потрібні повноцінні умови. У коралових рифах вирує власне життя та своя рослинність.  


А тут у нас плавають золоті рибки. Вони були одомашнені ще 1500 років тому в Китаї. Деякі види таких рибок можуть жити 30-35 років.




Рибки, рибки і ще раз рибки... По-моєму оця яскрава рослинність несправжня...




ООО. Рибка Немо. А точніше риба-клоун. Всі рибки народжуються самцями і лише невелика кількість з часом перетворюється у самок. Коли самка помирає, самець змінює її стать. Самки більші за розміром і більш войовничі. Вони захищають маленьких самців і протягом всього життя живуть парами, не змінюючи партнерів. В акваріумі Немо може жити навіть 20 років.


А ось цей нещасний алігатор має лише невеличку клітку та капку води для життя. А неадекватні людиська ходять на нього витріщатись. Або фоткатись....


Декілька цікавих фактів про крокодилів: 
  • Древні єгиптяни прирівнювали крокодилів до богів. У них був бог-володар Нілу — бог Себек з головою крокодила.
  • У цьому ж стародавньому Єгипті крокодилів одомашнювали, а після смерті муміфікували і хоронили в спеціальних саркофагах.
  • Племена Нової Гвінеї поклоняються крокодилам і роблять на тілі спеціальні шрами, щоб бути схожими до них.
  • Самка крокодила відкладає до 80 яєць, які ревно захищає. На жаль, багато потомства після вилуплення гине.
  • Крокодили, як і динозаври колись, для кращого перетравлення ковтають каміння.
Шкода цього нещасного крокодила... Якби хоч вольєр був більшим.




А ось у такому невеличкому басейні плавають скати. Доступ сюди повністю відкритий і якщо захотіти, можна помацати того ската руками. Але краще цього не робити, адже, як свідчить табличка, ці скати отруйні. Точніше отруйний у них лише шип. Саме таким шипом було вбито Стіва Ірвіна - мисливця за крокодилами. Хоча той скат був більшим і іншого виду. А ще за вар'ятами, які пхають руки у воду, слідкує строгий хлопака.  

За скатами досить цікаво спостерігати. Вони висовують свої мордочки, чи що воно там таке, з води і нюхають небо. До речі, великі скати можуть досягати довжини у 6-7 метрів і важити до 4 тон.

ООО. Піраньї. Пам'ятаю, як у дитинстві, коли я рубалась у "Tomb Raider", ті піраньї завжди зжирали нещасну Лару Крофт. І справді ці рибки з зубами відчувають кров у воді і мають щелепи настільки сильні, що можуть прокусити людську руку. Існує багато видів піраній. Приблизно половина їдять лише рослинність, а друга половина - типові хижаки. Живуть риби стадом і коли немає їжі, вони жеруть одне одного.


А ось і те, про що я мріяла - невеличкий коридорчик, де у тебе над головою плавають черепахи та інші морські істоти. При вході нас вітає ось така усміхнена, на всі свої декілька сотень зубів, акула.


Те відчуття, коли у тебе над головою плаває черепаха... о_О




Дивна риба з людським обличчям...

І полохливі сомики.


А ось на цьому відео морський їжак та ще одна мурена.

Ну і куди без акул.... 

В київському океанаріумі представлена лише мізерна часточка флори та фауни Світового океану. Чекаю поки МЧ завезе мене в Барселону, щоб подивитись там на косатку...







Прочитати про прогулянку центром Києва та парк Феофанію можна тут і тут.

Дата: 23 квітня 2018 року



Коментарі

Популярні публікації