Летимо в Туреччину!

Туреччина (тур. Türkiye) - це країна живої культури і древніх цивілізацій. Своєрідне географічне розміщення країни робить її свого роду центром Заходу та Сходу. Територія Туреччини становить 780.576 кв.км, з них 3% - європейська частина. Омивається Чорним, Мармуровим, Егейським та Середземним морями. Більшість населення Туреччини сповідує іслам. Тим не менше держава гарантує свободу віросповідання. Релігійна нетерпимість тут не характерна. Державна мова - турецька. Арабський алфавіт замінений латинським, писати по-турецьки арабськими буквами заборонено законом. Він використовується лише для арабської мови в мечетях, школах по вивченню Корану та на предметах культу і сувенірах.





"Hoşgeldiniz" або "Ласкаво просимо" по-турецьки. Цього року мене та МЧ занесло до цієї східної країни. Тішили хороші ціни та відсутність москалів. Звернулись ми до тур-агенції "TEZ TOUR" (одразу ж скористаюся нагодою зробити антирекламу - НЕ КОРИСТУЙТЕСЯ ЇХ ПОСЛУГАМИ!!!!). Але все по порядку. Замовили ми тур, забронювали квитки. Виїзд зі Львова, трансфер нам НЕ забезпечили. Але то все фігня. Пролуплюємо вока о 4.30, їмо макарони, закриваємо хату і гребемо на залізничний.  У вагоні - арктичний холод. Напалюю на себе свою кофту, потім сведр МЧ. Не допомагає. Дві години трясуся, як той цуцик. Нарешті Львів. Таксі від залізничного до аеропорту ні мало, ні багато - 100 грн. У аеропорту, поки чекаємо на реєстрацію - топчемо канапки з ковбасою. Починає формуватися черга. Реєстрацію пройшли без проблем, правда мої канапки та яблука сприйняли за щось небезпечне, але потім відпустили на всі чотири сторони. Сидимо біля ґейту.


ААААА. Літак! Це, мабуть, наш.


 Лечу вперше. Сідаю на крісло, застібаю пасок безпеки і відразу ж починаю вивчати інструкцію з користування рятувальним жилетом та кисневою маскою. МЧ, який вже літав, відразу ж починає хропіти. У нього просто чарівна здатність спати у будь-яких умовах. Виїжджаємо на злітну смугу. Літак розганяється і.... АААА. Шлунок прилип до крісла. Усі інші органи також. Народ аплодує - злетіли. На щастя паперовий пакетик мені не знадобився. 
Літак летить зі швидкістю 780 (або 880) км/год. на висоті 11 км 300 м. Температура за бортом -49 °C. За цю інформацію дякую пілоту літака. 
А поки МЧ храпе, я вивчаю краєвиди за вікном.


І офігєваю від цін.  


Безкоштовно нам пропонують, чай, каву та сік. До речі, на висоті смак продуктів змінюється, тому їжу тут трохи пересолюють.
2 години 10 хвилин промайнули швидко. Зустрічає аеропорт Анталії.


"Pegas touristik" зустрічає нас і відводить до автобуса, який і відвезе у готель. А поки ми їдемо, гід розповідає усякі цікаві історії.
"Існує легенда, що цар Пергами Аттал наказав своїм підданим знайти рай на землі. Подорожні обійшли увесь світ і вказали на Атталу, найкрасивіше місце, вигукнувши "ми знайшли рай!". Саме тут було побудоване місто, назване в честь царя, Атталия".
Анталія (тур. Antalya, грец. Αττάλεια) - найвідоміший курорт Туреччини, який є центром Середземноморського узбережжя. Погода тут суха та тепла протягом всього року. Сьогоднішня Анталія є музеєм під відкритим небом.
Але, на жаль, ми проїжджаємо це місто і прямуємо трохи далі - до Кемеру.


Кемер розташований на відстані 42 км. від Анталії у історичній області відомій, як Лікія. Ця земля ще зберігає сліди Олександра Македонського, Марка Антонія і багатьох інших. До 1910 року Кемер був маленьким селищем і носив назву Ескікей ("Старе Село"). Протягом багатьох років селище затоплювало потоками з гір, утворювались озера та болота. Щоб захиститись від стихійного лиха, селяни почали будувати кам'яну стіну, будівництво якої завершилось у 1917 році. І її довжина простягнулась аж на 23 км. А селище отримало назву Кемер, що в перекладі з турецької означає "пояс".
Символом Кемеру є хурма. Також у цих горах заборонена вирубка дерев та полювання. Це загрожує покаранням до 15 років.


Недалеко від Кемеру збереглися руїни древніх міст Фазеліс і Олімпос. 
В околицях Кемеру є три острови - популярне місце для дайвінгу. А от гід розповів нам пречудову історію про них. Засумнівавшись у вірності якоїсь із своїх дружин, султан одягав на неї усі її прикраси. Якщо вона змогла доплисти до острова - значить вірна, якщо ж ні - невірна. Логіка залізна...
У горах продовбані три тунелі. Раніше дорога була в горах крива та небезпечна. Траплялось багато ДТП. І тоді влада вирішила продовбати ці тунелі прямісінько через гори. У першому тунелі (1100м) потрібно загадувати бажання, у другому - цілувати сусіда, а в третьому - плескати у долоні. Дивні ці турки...
Що ж ми на місці... Курортна зона Кемеру включає у себе шість районів. Нас відвезли у один з них - Бельдібі... Район виглядає, як зона бойових дій. Як виявилось, минулого сезону усі неліцензійні магазини позносили, а відбудовувати уже не було кому... Місце просто "чарівне". Ми йдемо до реєстрації, де нам і вручають ключі від номеру. Готельний номер, сам готель, пляж, їжа та аніматори мають повне право на окремий пост, тому зараз я розповідати про це все не буду...
Після маленького відпочинку вирушаємо на огляд території. Оглядати нема ніц. Одні магазини, турки, які зазивають тебе щось купити та ледве не силою тягнуть в магазин, маленькі готелі та невеличкий парк. Єдине, що радує око - краєвид...

Далі буде...


Коментарі

Популярні публікації