Як Люба пекла пляцок на Різдво

Надворі травень, а я вирішила підтягнути свої хвости. В мене ще купа нерозказаних історій про Карпати, парк Арден та мої кулінарні шедеври. Тому сьогодні ми повернемось у грудень 2024 року, відвідаємо мою кухню, де я зачухана і замахана печу пляцок.
Навіть не знаю, як розпочати цю історію. Всі чекають від мене веселу розповідь про черговий провал, але реальність інша. Майже за 9 років шлюбу і приблизно за 6 років праці з тортами, пляцками і пирогами провали трапляються все рідше.  Дорога родина навіть каже, що я можу пекти торти на замовлення. Але до цього ще дуууже далеко - я не вмію працювати з мастикою, робити різні квіточки з крему і так далі. Та й не дуже я цього хочу - пекти кілька разів на рік мені цілком достатньо. І цього року на Різдво я також вирішила порадувати дорогу родину своїм шедевром - пляцком "Гулівер".

Спочатку треба спекти шоколадні коржі. Для цього мені потрібні кефір, цукор, олія і сода. Все це гарненько збиваю міксером. Потім даю борошно, какао і замішую тісто. Часто в рецептах для замішування тіста використовують міксер на низьких обертах. Мій міксер має тільки одну швидкість - гіперзвукову, тому зазвичай я замішую тісто лопаткою. Випікаю корж на бляшці від духовки. Вона нам дісталась від попередніх власників квартири, разом зі плитою. Вона не дуже якісна, коржі на ній завжди пригорають. Тобто зверху ще не пропеклось, а низ коржа вже чорний, як душа мого колишнього. Але інших варіантів в мене немає. Тому розрівнюю гарненько тісто по формі і ставлю в духовку.

З тіста я випікаю два коржі, які потім розрізаю наполовину. Коржі я печу завжди наперед, а вже на другий день готую крем і перекладаю. І попереду в мене - крем шоколадний. До молока додаю цукор, яйця і какао і збиваю блендером. Потім цю масу переливаю в банячок і варю, поки вона не загустіє. Після цього я згадую, що треба витягти масло з морозилки і сидіти над ним годин три, поки воно не розморозиться. Ну ясно, можна влаштувати собі сієсту... 

Хто не знає, я людина дуже нетерпляча. Та й взагалі сієста і українка - речі несумісні. Тому намотую кола над тим маслом, ніби від того воно швидше розморозиться. Знову ледве не ламаю міксер, що трохи розбити масло. Потім додаю до нього ще теплу шоколадну масу і масло починає розтікатись по мисці. Чи ти маєш якусь клепку в голові, жінко? Крем вийшов геть ріденький і з крупинками какао. 

Але жодні негаразди і незгоди не зроблять на моїй кухні погоди. Крем їстівний і на тому спасибі. Тепер треба приготувати наступний крем - зі згущенкою. Варену згущенку кидаю в банячок, вилизую банку, мию банку, вилизую ложку, мию ложку. Вирішую, що не хочу варити я ту згущенку, як треба по рецепту. Тому просто додаю до неї масло і збиваю. По рецепту також треба додати шоколадні кульки. Але в коментарях хтось написав, що вони розмокнуть і будуть несмачні. Тому кидаю лише горіхи і перемішую. 

І ось настав момент Х - збираємо пляцок. Кладу один корж - зверху шоколадний крем. Потім другий корж і прошарок зі згущенкою. Розумію чому згущенку треба було варити - крем вийшов надто густий і та вся конструкція не дуже добре тримається купи.

Далі наступний корж, шоколадний крем і знову корж. Ну що ж... Пляцок вийшов гігантський і важкий. Я ледве донесла його до холодильника. І нагодувала я тим пляцком всю свою велику і шалену родину. Трохи він розвалювався, але всі дуже мене хвалили і співали мені оди. Отака я майстриня. 


Тут можна почитати про інші мої кулінарні пригоди

Дата: 23-24 грудня 2024

Кому треба рецепт - він осьо



Коментарі

Популярні публікації