Łazienki Królewskie. 76 гектарів емоцій.

Я прокинулась. І я в Варшаві. На сусідньому ліжку сопе Ксюха. Але в кімнаті чомусь темно і похмуро. Оба-на. Дощ... Встали ми, поснідали, пожурились, але вирішили, що сидіти в готелі немає сенсу. Моя Оксана-розумниця взяла парасолю. Ціни їй нема. Залізли під ту парасолю і попиляли в торговий центр. Поки лазили по бутіках - дощ перестав. Матінка-природа нас пожаліла. Подальший наш шлях пролягав у Лазєнковський парк (Łazienki Królewskie, Łazienki, Park Łazienkowski)... Пішки туди було не добратись. Спершу ми пішли на зупинку та знайшли хлопчинку з надписом "І" на футболці (тобто інформація). Він довго і нудно нам пояснював, як добратися до парку. Ну і одночасно грайливо либився до Оксани. У кінцевому результаті, не добившись від нас розуміння, відправив у інформаційне бюро в Палаці культури та науки. Там нам дали карту, сказали на що сідати і порадили купити денний квиток на автобус та трамвай. Що ми і зробили. 
Ось і парк. Лазєнки - найбільший парк у Варшаві. Він займає 76 гектарів у центрі міста. Парк був заснований у XVII столітті Тільманом ван Гамереном для коронного гетьмана Станіслава Любомирського. Парк получив назву Łazienki (бані) через купальний павільйон, який був там розташований.
В той час, коли ми прибули, відбувався фортепіанний концерт біля пам'ятника Шопену. Люди сидять на лавочках, на травичці, біля озерця і слухають фортепіанну музику. І народу багато! 


Тільки-но ми присіли, як концерт закінчився. Далі в планах - огляд парку. І фотографування біля кожного слупа.
Наприклад, біля Святині Діани (Świątynia Diany)...



 ... чи біля Бельведерського палацу (Pałac Belwederski). Фотографували ми вигляд знизу, тому що пиляти наверх нам не хотілось. 

 Білки бігають по парку, як ті коні. І нікого не бояться.

Качки також не відстають.


Яка гарна алейка з китайськими ліхтариками!


А ось і відомий Лазєнковський палац або Палац на воді (Pałac na Wodzie). Це невелика резиденція останнього польського короля Станіслава Понятовського, побудована для нього у 1784-1795 рр. Інтер'єри палацу з полотнами Рембрандта і Рубенса були повністю знищені під час Другої світової війни. Реставрація завершилась у 1964 році.





Відійшовши декілька кроків від Палацу на воді, ми надибали ще один. Мислевіцький палац (Pałac Myślewicki). Побудований знову ж для Станіслава Понятовського. І нашо йому було стільки тих палаців. Мені б одного вистачило... 
Pałac Myślewicki - одна з найперших будівель у парку. Назва його походить від села, на місці якого він і збудовний - Мислевіце.


Біля палацу - пальми в бочках. Ксю вирішила почитати карту...

А я - попозувати...


Ще декілька кроків і нам відкрився краєвид Палацу на воді з іншої сторони...



 А через дорогу - вершник на коняці. То певно той Понятовський, який мав цілу торбу палаців.


 Біла хатка (Biały Domek). Невеликий будиночок побудований в 1774-76 рр. Тут той же Понятовський приймав своїх коханок. А у 1801-1805 рр., під час свого вигнання з Франції, проживав Людовік XVIII. 


Стара помаранчарня. 6 вересня 1788 року тут був відкритий театр. І призначався лише для короля та його двору. 



Оба-на. Який файний хлопака.


Ось і кінець нашої прогулянки по Лазєнках. Ми ще спробували погодувати білочку...


Сфотографували здоровецького равлика і рушили на вихід...


Але день тільки розпочався!

Дата: 30.08-02.09.2013





Тут читаємо про інші пригоди Люби та Оксани Сметани у Варшаві

Коментарі

Популярні публікації