Ми в Люксембурзі. Дива маленької країни.

Муки нічного переїзду закінчились... З опухлими ногами та синяками під очима наша група вилазить з автобуса. І от в такому страшному вигляді ми  чимчикуємо до Собору Люксембурзької Богоматері (люксемб. Kathedral Notre-Dame). Це кафедральний римо-католицький собор, побудований у стилі бароко. Спочатку це була єзуїтська церква, збудована у 1613 р., але в 1870 р. Папа Пій ІХ освятив його, як собор Богоматері. Зараз це яскравий приклад готичного стилю в архітектурі, крім цього тут є багато елементів з Епохи Відродження. 
Ззовні собор виглядає невеличким...


 ... але всередині він вражає своєю величчю та простором. В соборі - безліч скульптур та крипта-усипальниця Великих герцогів Люксембурзьких, вхід в яку охороняють два бронзових леви. Собор також являється об'єктом паломництва. Кожного року на п'яту неділю після Пасхи тут святкують день Святої Діви Люксембурзької.



Велике Герцогство Люксембург займає площу всього 2586 км. кв. Населення становить бл. 425 тис. чол. Державний лад - конституційна спадкова монархія. Вся виконавча влада належить уряду, що призначається великим герцогом у складі голови і міністрів.
Отак виглядає їх парламент...



Жодного поліцейського... А на цьому транспорті депутати їздять на роботу...


Влада Люксембургу докладає максимум зусиль, щоб зберегти неповторний шарм старого європейського міста. І їй це, безперечно, вдається!




Важливий принцип, який діє в країні - багатим городянам заборонено шокувати своєю розкішшю власників сусідських будинків. Усі городяни вільні перед законом, права кожного неухильно дотримуються поза залежністю від соціального стану. Виключень не роблять навіть для Великого герцога Люксембургу. Уважне ставлення до членів суспільства стало нормою і для влади, і для громадян Люксембургу. Українським депутатам варто повчитися...
А наша група виходять у центр міста. Перед нам височіє пам'ятник королю Віллему ІІ - королю Нідерландів та Великому герцогу Люксембурзькому з 1840 року.


Далі наш шлях пролягає до Церкви Святого Михайла (Собор Сен-Мішель) - найстарішого місця поклоніння у Люксембурзі. Перша церква на цьому місці була побудована ще у 987 р. Кілька разів вона лежала в руїнах. 



  
 Вийшовши з церкви, зустрічаємо отаке ось пухнасте чудо.


Наступна наша зупинка - фортеця Люксембургу.  



Фортеця була побудована маршалом Вобаном, але зруйнована у 1868 р. Те, що збереглося показує колишню міць фортеці: окремі стіни з бійницями, каземати, довгі ходи у надрах скелі, цитадель Святого Духа, вежі "Три жолуді", ворота "Три голуби". 





Також тут відкривається казковий краєвид на старовинне передмістя Люксембургу - Бокк.



А то я! Зі здоровецькою сумкою.... І що я в ній носила - поняття не маю...



 Спустившись трохи нижче - бачимо отакий крутий газон.



От і все. Отець Олександр дає нам півгодини, щоб галопом пробігти по магазинах, пофотографуватись та прикупити щось пожувати. Ми так і робимо.
Фотографую готель. 

А то щось пов'язане з наукою. Швидше за все з фізикою.



І просто кльовий автобус.



Півгодини промайнули. Ми вирушаємо в готель. Попереду відпочинок, а наступного дня нас зустрічає Париж! 


Дата: 16.07-30.07. 2012


Тут читаємо продовження розповіді про неймовірне паломництво "Ченстохова-Люрд-Монсеррат".

Коментарі

Популярні публікації